АЕЕ підготувала 50 тренерів з енергоефективності для роботи з ОТГ!

AEE_HromАсоціація з енергоефективності та енергозбереження в рамках проекту «Підвищення спроможності ОТГ щодо впровадження енергетичного менеджменту та покращення надання консультаційних послуг з підвищення енергоефективності» завершила серію десятиденних тренінгів з питань енергоефективності та енергозбереження для Східного та Західного регіонів, які пройшли в Чернівецькій, Львівській, Полтавській та Дніпропетровській областях!

Дана програма реалізується в рамках проекту “Енергоефективність та енергетичний менеджмент в об’єднаних територіальних громадах”, що виконується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH  за дорученням уряду Німеччини спільно з “U-Lead з Європою” задля розширення прав та можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку.

За результатами конкурсу було відібрано п’ятдесят талановитих та натхненних учасників з усієї України та надано їм професійну тренерську підготовку у сфері енергоефективності та енергоменеджменту для подальшого надання консультацій об’єднаним територіальним громадам (ОТГ) та можливості тісної співпраці з Центрами розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС) та регіональними Хабами у цій сфері.

Кожен з учасників оволодів новими навиками та покращив свої знання у сфері ефективного використання енергії та енергозбереження, впровадження енергетичного менеджменту та моніторингу споживання енергетичних ресурсів, ознайомився з кращими світовими практиками аби в подальшому застосовувати набуті знання для підвищення спроможності ОТГ.

Серед розглянутих питань стали:

  • організація системи енергоменеджменту в об’єднаних територіальних громадах;
  • енергетичний моніторинг та бенчмаркінг як інструменти енергетичного менеджменту;
  • технічні аспекти термомодерізації об’єктів бюджетної сфери;
  • Угода Мерів. Розробка Плану дій зі сталого енергетичного розвитку і клімату (ПДCЕРК);
  • ідентифікація джерел фінансування заходів з енергозбереження;
  • забезпечення ефективної експлуатації будівель та обладнання (Facility Management);
  • проведення енергетичних аудитів та підготовка техніко-економічних обґрунтувань;
  • ОСББ як інструмент підвищення енергоефективності житлових будівель;
  • тренінг для тренерів;
  • законодавство в сфері енергоефективності та енергозбереження;
  • кращі міжнародні практики для успішного енергетичного розвитку ОТГ в Україні;
  • покращення презентаційних навиків та робота з аудиторією та ряд інших.

Після десятиденного успішного завершення навчання, учасники отримали сертифікати тренера з питань енергоефективності та енергозбереження.

Довідково:

Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH підтримує уряд Німеччини в досягненні цілей у сфері міжнародного співробітництва заради сталого розвитку. Пріоритетними напрямами німецької співпраці з Україною є:  демократія, громадянське суспільство, державне управління, децентралізація, енергетика та сталий економічний розвиток. Окрім пріоритетних напрямів німецька співпраця охоплює, зокрема, підтримку подолання кризових ситуацій на сході України, а також співробітництво у сфері запобігання ВІЛ/СНІД.

 

Програма «ULEAD з Європою» фінансується Європейським Союзом і його державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією та надає підтримку українському уряду в здійсненні важливої реформи децентралізації в Україні. «ULEAD з Європою» виконується в 2016-2020 роках Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та Шведським агентством міжнародного розвитку та співробітництва (Sida) у партнерстві з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон). Більш детальна інформація: www.ulead.org.ua

 

Проект «Енергоефективні реформи в Україні» створено за фінансової підтримки Федерального міністерства міжнародного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) в рамкам проектів українсько-німецького співробітництва, що впроваджуються Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Він надає підтримку українським інституціям, відповідальним за впровадження процесу реформ у галузі енергоефективності, зокрема Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон) та Державному агентству з енергоефективності та енергозбереження (ДАЕЕ) щодо успішного впровадження реформи енергоефективності в Україні.